zondag 6 januari 2013

Ontstaansgeschiedenis van de WHAA

De Whaa is 16 jaar geleden opgericht vanuit een particulier initiatief. Dit initiatief werd genomen in een Nijmeegse café vanuit het idee “iets positiefs te doen voor de bewoners van het asielzoekerscentrum (AZC) te Nijmegen”. Hierbij werd cultuur als ingang genomen, omdat binnen de wereld van cultuur afstanden veel gemakkelijker overbrugd kunnen worden.

Onmiddellijk na dit eerste initiatief werden de eerste officiële doelstellingen opgesteld:

Het doorbreken van het aanwezige sociaal isolement van asielzoekers


Het veranderen van de negatieve beeldvorming over asielzoekers

Het verhogen van het zelfrespect van bewoners AZC

Het  stimuleren/bevorderen  van het ondernemerschap en de zelfredzaamheid van bewoners

Aangezien het initiatief tot de oprichting van de Whaa nogal impulsief was genomen, lag er geen plan voor de toekomst van de organisatie. Er was geen duidelijk beeld welke kant de organisatie op moest groeien. Er was slechts het initiatief; een eerste idee, een eerste aanzet en er lag geen ondernemersplan op tafel.

Al vrij snel werden er een aantal zaken duidelijk. De Whaa was een schot in de roos. De activiteiten voorzagen in een grote behoefte en er waren destijds geen andere organisaties bezig met vergelijkbare activiteiten.  Gaandeweg werd steeds duidelijker dat in de wereld van Kunst en Cultuur antwoorden te vinden zijn om allerlei zaken rondom de integratie van migranten mee te verbeteren.  Een aantal processen vormen hierin de kern:

De wereld van Kunst & Cultuur biedt ruimte voor emancipatieprocessen en verbindingsprocessen tussen verschillende groepen mensen

De wereld van Kunst & Cultuur biedt ruimte voor individuele ontwikkeling en groei en kan daarmee nieuwe talenten aanboren of bestaande talenten zichtbaar maken, die anders onopgemerkt zouden zijn gebleven voor de buitenwereld en/of het individu zelf.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten